Το μυστήριο του ονόματος του “Χρυσοπράσινου αετού”

Reblog…

Τελικά, παρατηρώντας πως η θάλασσα και ο ήλιος αντανακλούν στα πάντα γύρω το πανέμορφο χρώμα τους,ένα χρόνο μετά, συνεχίζω να πιστεύω πως ένας Αετός πάνω απ” τη θάλασσα σίγουρα μοιάζει “Χρυσοπράσινος” …
Όταν αποφάσισα να κάνω παράσταση το παραμύθι «ο Χρυσοπράσινος αετός» άρχισα να ψάχνω τις παραλλαγές του παραμυθιού για να ερμηνεύσω τι βρίσκεται κρυμμένο πίσω από τις μικρές και πυκνές σε νόημα φράσεις του.Ένα πράγμα όμως που με απασχολούσε πολύ ήταν ο τίτλος. Γιατί ο αετός έχει αυτό το παράξενο «χρυσοπράσινο» χρώμα.Έτσι άρχισα να παρατηρώ σε ποιές περιοχές έχει αυτό το όνομα.
Το συναντάμε στα νησιά του Ιονίου, στα Χανιά, στην Πάτμο και στην Αθήνα απ′ όπου είναι η συγκεκριμένη εκδοχή που κάναμε παράσταση.Κυρίως λοιπόν σε μέρη με Θάλασσα.

Δεν μπορούσα βέβαια από πουθενά να βρω κάποια άμεση σχέση με το νερό. Είδα όμως στον κατάλογο παραλλαγών του παραμυθιού μας, στο βιβλίο της Άννας Αγγελοπούλου και Αίγλης Μπρούσκου* ότι υπάρχει μια παραλλαγή στη Λευκάδα που λέγεται “Ο Χρυσοπράσινος” και πρόκειται για ένα πλάσμα που βγαίνει από τη θάλασσα.

Τώρα που το σκέφτομαι μια και ο ήρωας σ′ αυτό το παραμύθι έχει το ρόλο που έχει ο θεός έρωτας στον αρχαίο μύθο “ Έρως και ψυχή” απ′ όπου προέρχεται αυτός ο τύπος παραμυθιού, είναι σαν να βγαίνει κι αυτός από τη θάλασσα  όπως και η μητέρα του η Αφροδίτη που σύμφωνα με τη μυθολογία γεννήθηκε από τον αφρό της θάλασσας, εξ′ου και το όνομα της.

Πάντως έπρεπε οπωσδήποτε να βρω και να να διαβάσω αυτό το παραμύθι απ′ τη Λευκάδα. Απ′ ότι είδα αυτό βρισκόταν στο Λαογραφικό αρχείο της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας.Έτσι, μόλις κατέβηκα από τη Θεσσαλονίκη, που είναι το πατρικό μου, στην Αθήνα για τις πρόβες της παράστασης, πήγα εκεί.

Με υποδέχτηκε πολύ φιλικά μια νέα κοπέλα, υποψήφια Διδάκτωρ, που με βοήθησε να βρω αυτό το παραμύθι. Ήταν ένα χειρόγραφο όπου έχει καταγραφεί αρκετές δεκαετίες πριν ένα παραμύθι που αφηγήθηκε μια γιαγιά απ′ τη Λευκάδα. Γράφει στην πρώτη σελίδα: “αφηγήτρια, γραία 60 ετών εκ Λευκάδος”.

Είχα μεγάλη αγωνία να το διαβάσω μόλις το πρωτοπήρα στα χέρια μου, λες και βρισκόταν εκεί μέσα κρυμμένο κάποιο μεγάλο μυστικό που θα μου εξηγούσε πολλά πράγματα. Τη θυμάμαι εκείνη τη στιγμή που το πρωτοδιάβασα.Όλες οι δυνάμεις του μυαλού μου ήταν συγκεντρωμένες εκεί, μ′ ενδιέφερε τρομερά να μάθω τι γίνεται στην ιστορία αυτή και όλα αυτά που διάβαζα ήταν σαν να ζωντάνευαν στο μυαλό μου, σαν να είχα βουτήξει σ′ έναν χρυσοπράσινο θαλασσινό κόσμο.
Πράγματι σ′αυτό το παραμύθι ο ήρωας είναι ένα πλάσμα που βγαίνει μέσα από τη θάλασσα και η κοπέλα δεν πρέπει να πάει κοντά του γιατί θα την αρπάξει. Αυτή όμως επιμένει να πάει να το δει κι εκείνο την αρπάζει και την πηγαίνει στο σπίτι του. Εκεί ο “Χρυσοπράσινος” τη βοηθάει να  περάσει διάφορες δοκιμασίες στις οποίες την υποβάλλει η “δρακόντισσα” μητέρα του και στο τέλος παντρεύονται!

1005410_400067800112248_1864097451_n

Έκανα λοιπόν τη σκέψη ότι ίσως στα νησιά δίνουν την ονομασία αυτή στον ήρωα του παραμυθιού επειδή το υδάτινο στοιχείο είναι κυρίαρχο και δεν μπορώ να ξέρω με ποιόν τρόπο, ίσως όπως και τα σπίτια σε μέρη με θάλασσα έχουν τα χρώματά της, ίσως κάπως έτσι και ο ήρωας του παραμυθιού σ′αυτούς τους τόπους έχει ένα χρώμα που παραπέμπει σ′ αυτήν.

Πριν φύγω ρώτησα το όνομα της κοπέλας που με βοήθησε να βρω αυτό το κείμενο.

Το όνομά της είναι Αφροδίτη…

Στο δε παραμύθι ο ήρωας επαναλαμβάνει κάθε τόσο στην κοπέλα:

“Χρυσοπράσινο με λένε κι όπου μ′ εύρεις γύρευέ με…”

Εγώ πάντως γύρεψα να μάθω για τ′ όνομά του κι επειδή σ′ αυτόν τον τύπο παραμυθιού πολλές φορές απαγορεύεται η ηρωίδα να μάθει το όνομα του ήρωα ελπίζω να μου συγχωρεθεί αυτή η περιέργεια!…

 

Ευχαριστώ θερμά την Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία
και την Κα. Αφροδίτη Νουνανάκη

*ΓΕΩΡΓΙΟΥ.Α.ΜΕΓΑ/ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ -3
Επεξεργασία παραμυθιακών τύπων και παραλλαγών ΑΤ 300-499

Ας κρατήσουμε επαφή
Θέλεις να λαμβάνεις μία φορά το μήνα επιλεγμένα άρθρα από το μπλογκ
και ενημερώσεις για την παράσταση;
* = απαραίτητο πεδίο

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *