Η περιπέτεια του Χρυσοπράσινου Αετού φτάνει ως τις μέρες μας

Ο μύθος του “έρωτα και της ψυχής” απ′ όπου προέρχεται το παραμύθι μας, πέρασε στη λαϊκή λογοτεχνία.

Εκεί ο ήρωας, που στο μύθο είναι ο έρωτας, έχει διαφορετικά ονόματα. Ονόματα παράξενα και πολλές φορές κρυφά και απαγορευμένα, όπως απαγορευμένη είναι και η μορφή του για την αγαπημένη του , στην αρχή της ιστορίας.

Γιατί ο χρυσοπράσινος αετός είναι ένα παραμύθι που πραγματεύεται τα θέματα του γάμου και τα καθέκαστά του. Αυτό είναι κάτι όχι και τόσο συνηθισμένο αν σκεφτούμε οτι τα περισσότερα παραμύθια σταματούν στα πρόθυρα του νυμφώνα.

Εδώ έχουμε μια ιστορία για τις δοκιμασίες και τη διαδρομή μιας σχέσης, από τη στιγμή που οι ήρωες έχουν αποφασίσει οτι θέλουν να ζήσουν μαζί

Ο “χρυσοπράσινος αετός” ανήκει στον κύκλο παραμυθιών με τα λεγόμενα “ζώα-γαμπρούς”. Σ′ αυτόν τον κύκλο τα ονόματα του ήρωα είναι ονόματα ζώων ή πουλιών, όπως τέτοια είναι και η μορφή του.

Μόνο που ο ήρωας έχει τη μορφή αυτή τη μέρα, ενώ το βράδυ παίρνει ανθρώπινη μορφή.

Αυτός είναι ένας συμβολισμός για το πώς ο ήρωας μέσα στην πορεία της σχέσης του με την ηρωίδα, που στο παραμύθι μας λέγεται Μαρία,
εξημερώνεται μέσω της αγάπης.

Η σημασία που έχει για τον άνθρωπο η διαδρομή αυτή διέσωσε αυτή την ιστορία. Την έκανε ν′ αντέξει μέσα στους αιώνες, ν′ αλλάξει ονόματα και μορφές στους ήρωές της και να φτάσει από γενιά σε γενιά μέχρι σήμερα.

Για να διηγηθεί στους μικρούς και να θυμίσει στους μεγάλους ότι είναι σημαντικό τόσο να επιτρέψουμε στην αγάπη να γεννηθεί, όσο και να βρούμε τη δύναμη να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που θα παρουσιαστούν, ώστε να ζήσουμε ευτυχισμένοι και αγαπημένοι.

336px-Gysis_Nikolaos_Psyche

““

Ας κρατήσουμε επαφή
Θέλεις να λαμβάνεις μία φορά το μήνα επιλεγμένα άρθρα από το μπλογκ
και ενημερώσεις για την παράσταση;
* = απαραίτητο πεδίο

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *