H γοητεία των παραμυθιών

Τα  παραμύθια ασκούν μοναδική γοητεία στα παιδιά. Τα παιδιά παρακολουθούν μ’ ενδιαφέρον τις παραστάσεις των παραμυθιών και ήταν ευχάριστο να το παρατηρώ να συμβαίνει και στην παράστασή μας.

Με αφορμή αυτό θα ήθελα να παραθέσω τα παρακάτω αποσπάσματα από το βιβλίο του πολύ γνωστού ψυχολόγου Μπρούνο Μπέτελχαϊμ που μιλάει για τη σημασία και τη  δύναμη αυτών των κειμένων.

 

dots
«Κανένα είδος “παιδικής λογοτεχνίας”, ­ με σπάνιες εξαιρέσεις, ­ δεν μπορεί να εμπλουτίσει και να ικανοποιήσει το παιδί, καθώς και τον ενήλικο, όσο τα λαϊκά παραμύθια.

Είναι αλήθεια ότι σ’ ένα πρώτο επίπεδο αυτά διδάσκουν ελάχιστα πράγματα για τις ειδικές συνθήκες της ζωής στη σύγχρονη μαζική κοινωνία, αφού δημιουργήθηκαν πολύ πριν αυτή υπάρξει. Όμως, από αυτά μπορούμε να μάθουμε πολύ περισσότερα για τα εσωτερικά προβλήματα των ανθρώπων και για τις σωστές  λύσεις στις δυσκολίες τους σε κάθε κοινωνία, απ’ όσα μπορούμε να μάθουμε από οποιοδήποτε άλλο είδος ιστοριών κατανοητών στο παιδί.

Αφού το παιδί σε κάθε στιγμή της ζωής του είναι εκτεθειμένο στην κοινωνία στην οποία ζει, σίγουρα θα μάθει ν’ αντιμετωπίζει τις συνθήκες της, με την προϋπόθεση ότι του το επιτρέπουν οι εσωτερικές του δυνάμεις.»

dots
«Η απόλαυση που νιώθουμε όταν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να ανταποκριθεί στο παραμύθι, η μαγεία  που αισθανόμαστε, δεν προέρχονται τόσο από το ψυχολογικό νόημα της ιστορίας (αν και αυτό συμβάλλει), αλλά από τις λογοτεχνικές της ιδιότητες­.

Το ίδιο το παραμύθι είναι ένα έργο τέχνης. Το παραμύθι δεν θα μπορούσε να έχει ψυχολογική επίδραση στο παιδί, αν δεν ήταν πρώτα απ’ όλα έργο τέχνης.»

 

dots
«Η  μητέρα του Γκαίτε εξιστορούσε στα γεράματά της:

“Τον αέρα, τη φωτιά, το νερό και τη γη, του τα παρουσίαζα σαν όμορφες πριγκίπισσες και τα πάντα στη φύση αποκτούσαν βαθύτερο νόημα. Ανακαλύπταμε  δρόμους ανάμεσα στ’ αστέρια και φανταζόμασταν τα μεγάλα πνεύματα που θα συναντούσαμε… Με καταβρόχθιζε με τα μάτια του, και αν η μοίρα κάποιας ευνοούμενής του δεν πήγαινε όπως επιθυμούσε, το έβλεπα απ’ το θυμό στο πρόσωπό του ή από τις προσπάθειές του να μην ξεσπάσει σε δάκρυα.”»

 images

 

Μπρούνο Μπέτελχαϊμ
Η Γοητεία των Παραμυθιών

Ας κρατήσουμε επαφή
Θέλεις να λαμβάνεις μία φορά το μήνα επιλεγμένα άρθρα από το μπλογκ
και ενημερώσεις για την παράσταση;
* = απαραίτητο πεδίο

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *