Η Ωραία Κοιμωμένη-μια προσωποποίηση της άνοιξης!

Βρισκόμαστε στον Μάιο, άνοιξη.
Σύμφωνα με τους Αδερφούς Γκριμμ οι μύθοι και τα παραμύθια είναι η αναπαράσταση του μεγάλου κόσμου ή του σύμπαντος. Τα μυθικά πρόσωπα είναι προσωποποιήσεις των φυσικών φαινομένων, όπως είναι τα άστρα, το φως, ο άνεμος, η θύελλα, η εναλλαγή των εποχών.

 

Έτσι, σύμφωνα μ′ αυτήν την ερμηνεία η Ωραία κοιμωμένη του δάσους  δεν είναι άλλη από την Άνοιξη ή το Καλοκαίρι,ναρκωμένη από το Χειμώνα. Όσο για το νεαρό πρίγκιπα που την ξυπνάει, αντιπροσωπεύει τον ανοιξιάτικο ήλιο. (Η παραλλαγή του Περρώ συμβαδίζει θαυμάσια μ′ αυτήν την εκδοχή:
η Πεντάμορφη και ο Πρίγκιπας έχουν δυο παιδάκια, τον Ήλιο και την Αυγή.) Η Σταχτοπούτα  είναι κι αυτή μια αυγή συννεφιασμένη-κρυμμένη πίσω απ′ τις στάχτες της, που θα σκορπίσουν για να φανεί πάλι η ομορφιά της χάρη στις ακτίνες του πρωινού ήλιου-του νεαρού πρίγκιπα που την παντρεύεται.

Σύμφωνα μ′ αυτήν τη λεγόμενη “νατουραλιστική” ερμηνεία το παραμύθι γεννιέται απ′ την καθαρή μεταφορά, είναι μια ποιητική εικόνα, μια καλυμμένη έκφραση του συναισθήματος του κόσμου και της φύσης.
Αυτή η θεωρία βέβαια σήμερα δεν έχει πλέον άλλη αξία πέραν της ιστορικής.
Ωστόσο μου φάνηκε ωραία η εικόνα αυτή, να φανταστούμε την άνοιξη, ακόμη κι αυτή του 2014 e8cfc83e4385505cf45a4099ee4073cb σαν μια πριγκίπισσα του παραμυθιού…

 

Βιβλιογραφία
Marthe Robert
Εισαγωγή από τη Γαλλική έκδοση των παραμυθιών των Γκριμμ σε δική της μετάφραση
Εκδόσεις Gallimard, 1976

Ας κρατήσουμε επαφή
Θέλεις να λαμβάνεις μία φορά το μήνα επιλεγμένα άρθρα από το μπλογκ
και ενημερώσεις για την παράσταση;
* = απαραίτητο πεδίο

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *